Ја сам се иселио из Отаџбине као дјечак, и то као избјеглица. Давно. Дуже живим у САД-у него што сам живио у Отаџбини. Живот ми је изграђен овдје. Империји плаћам харач овдје, а не тамо. Знам америчке законе боље од српских. Шта онда ја – и овакви као ја – пјеним око српских питања, шта је рекао Вучић, шта Додик, јесу ли срушили Мила…

Што не могу појест’ сланину сапуњару прошверцовану “из Југе“, попит’ домаће шљиве са Мајевице, обућ’ српски дрес кад игра репрезентација, накривит’ шајкачу кад долази Баја Мали Книнџа, викат’ “Браво, Ноле!“ и ту стати са србовањем? Што не гледам своја посла? Шта србујем, који ђаво?

Према филозофији покланог српског народа небрига о општем и заједничком је малтене врлина. Зато је поклан. Небрига о заједничком подразумијева ненастојање да се заједнички дјелује, да се, прије свега, заједничко заштити, јер закони природе гдје вук једе магарца владају и неће нестати без обзира са колико пресеравања о хуманости, толеранцији, правима и осталим небулозама нас свакодневно затрпавали из центара пласмана подобне мисли. Зато смо поклани. Срби виде каму тек кад им сијевне под вратом, а тада је касно.

Према мојој личној филозофији, дјеловање у општем интересу је условљено свијешћу о истом и свијешћу о припадности заједници која има специфичан интерес. Живећи у друштву које је усавршило технике борбе за интерес, што лични, што заједнички који проистиче из личног, а потичући из заједнице којој кама сијева под вратом у мање-више устаљеним интервалима, управо због непоштовања заједничког интереса, тешко да сам могао остати равнодушан према перспективи пропадања и нестанка мог народа, моје заједнице, која је тако очита.

Ето, тако, ја не могу да се не бавим српским темама само зато што ме од Отаџбине дијели океан. Српске теме су моје теме. Ваљда свака животиња припада неком крду, и тешко може у исто вријеме пасти у два крда.

Владан Ивковић