Четири године трампистичких ратова кулминирале су 6. јануара 2021. субверзијом народног бијеса у клизавим ходницима америчког Конгреса, а ефекат произведен овим очигледно оркестрираним инцидентом ће послужити да се у наредне четири године прогна из јавног живота, а можда и са слободе, све што има везе не само са Доналдом Трампом, него и са америчким конзервативизмом и патриотизмом.

Контрареволуција Наддржаве је скршила трампистички устанак. Бар засад.

Оно што је означено као Велики ресет у свјетској економији је с једног бока већ осигурано Ковид-тиранијом, а с другог бока ће бити осигурано Великом чистком са јавних платформи свих облика антиглобалистичке и антитоталитарне комуникације. Наддржава може успоставити орвеловско Министарство истине само потпуним уклањањем Истине из јавности.

Каква се хајка води против Трампа и Трамписта, те конзервативаца уопште, говори најрјечитије екстремистичка изјава Арнолда Шварценегера, Републиканца, који се усудио да упад у просторије Конгреса упореди са Кристалном ноћи, погромом којим је отпочео Холокауст, ваљда да би своју лојалност Наддржави и контрареволуцији ставио изван дилеме.

На хистеричне оптужбе за велеиздају и домаћи тероризам се већ и огуглало.

Није битно ко је упао у амерички Конгрес 6. јануара. Није битно ни ко их је пустио. Није битно ни шта су однијели. Детаљи “фолс флег“ операције нису битни; битни су ефекти.

А ефекат је тај да се Трампу због овог “чина велеиздаје“ неће дозволити да за десет дана мирно напусти Бијелу кућу. Не, он мора бити избачен наглавачке, као зликовац и велеиздајник. Или се у тој намјери, која уједа све око себе још од новембра 2016., бар мора истрајати до краја.

Не би зачудило ни да доживи судбину симболично сличну Муамеру Гадафију, јер отпор Наддржави не само да се не прашта, него се и обесхрабрује суровим одсијецањем сваке главе која се дигне.

Ненси Пелоси, предсједавајућа Предсједничким домом Конгреса, обећала је почетак новог импичмент процеса колико ове седмице, а сви су изгледи да јој Републиканци у Сенату овог пута неће стајати на путу, иако Трампу може да истекне мандат прије него што се импичмент успије привести крају. Пелосијева је рекла да чека одговор потпредсједника Мајка Пенса, на кога се врши притисак да активира 25. амандман Уставa и смијени Трампа као неспособног за вршење дужности.

Члан 4. овог амандмана омогућава заједничку акцију потпредсједника и предсједничког кабинета ка смјени предсједника и привремено преузимање дужности од стране потпредсједника, што Конгрес у одређеном року мора да одобри. Иако су други чланови 25. амандмана, који се генерално бави процедурама смјене предсједника и потпредсједника, активирани у прошлости, ово би био први пут да се Члан 4. активира. Пенс засад не открива карте, а Пелосијева за понедјељак, 11. јануар, спрема и резолуцију којом ће захтијевати од Пенса да смијени Трампа.

Шта ће послије тога бити с Трампом можемо да нагађамо. Не би зачудило ни да доживи судбину симболично сличну Муамеру Гадафију, јер отпор Наддржави не само да се не прашта, него се и обесхрабрује суровим одсијецањем сваке главе која се дигне.

Иако је нагласак на Трамповом уклањању са друштвених мрежа, прогон Трампа и његових савезника у првим данима послије онога што америчка медијско-политичка олигархија назива покушајем пуча се не ограничава на блокирање интернет комуникације.

Страјп, финансијска компанија која је Трамповој кампањи пружала услуге преноса донаторских уплата, ускратила је Трампу ту услугу. Финансијски гигант Ситигруп и хотелски ланац Мериот су већ повукли донације свим политичарима који оспоравају регуларност побједе Џоа Бајдена. Америчка голф асоцијација је чак одузела Трамповом голф клубу у Њу Џерзију организацију националног првенства 2022. године.

А прогон је тек почео.

Ефекат је и и тај да ће се свако ко је тај дан ступио ногом у Вашингтон и кога је снимила камера жигосати као бјелачки супрематиста. Или велеиздајник, ако је погрешне боје коже да би био бјелачки супрематиста.

Учесници се већ скидају са авионских летова, а има извјештаја који наводе и да чланови породице пријављују једни друге властима.

Ношење про-трамповских МАГА обиљежја на улици је и прије шестојануарског инцидента било опасно и неријетко су Трамписти са црвеним качкетима били физички и вербални нападани. Послије Шестог јануара можемо очекивати да се учесталост оваквих испада драстично повећа.

Не може се осигурати трајност Званичне истине уколико се Права истина не демонизује и закатанчи у букагије једном за свагда.

Ефекат је и тај да ће свако ко се у јавној сфери јасно и гласно не постави оштро критички према шестојануарском “чину домаћег тероризма“ бити и сам жигосан као симпатизер “терориста“ и вјероватно “бјелачки супрематиста“, а велеиздајник засигурно. Још ако Конгрес, сада потпуно под контролом Демократа, крене у истрагу и саслушања, па донесе “прогресиван“ закон о велеиздаји, што је сасвим реално очекивање, “симпатизери терориста“ ће и кривично одговарати ако се у њиховом тону осјети и најмања мјера резерве према осуди “терориста“ и “бјелачких супрематиста“.

Из Вашингтона се чује да је већ у припреми закон по којем ће сви про-трамповски скупови бити третирани као домаћи тероризам, што директно удара на најсветији дио америчког Устава, Први амандман, али кад имаш голу силу, устав је отирач.

Позиви на кажњавање сенатора Теда Круза, Џоша Хоулија и других конгресмена који су процедурално оспорили резултат предсједничник избора су недвосмислени. Крузов дугогодишњи први савјетник га је напустио, а неколицина привредних гиганата су већ најавили повлачење донација. Круз и Хоули се на друштвеним мрежама оптужују за убиство полицајца који је страдао у нередима, а Вашингтон Пост је већ нашао преко 3000 бивших и садашњих студената правних факултета Харварда и Јејла који траже да се Крузу и Хоулију одузму адвокатске лиценце.

А прогон је тек почео.

Од уласка Трампа у политику 2015., кроз изборну кампању и четири године предсједниковања, његови бирачи и симпатизери су свакако сматрани расистима и бјелачким супрематистима, или крезубим отпадницима, или чича-Томама, ако су били црнци. Али подршка Трампу није представљала кривично дјело. Послије Шестог јануара, реално је очекивати да се идеје које је заступао Трамп, одражавајући страхове и бијесове већине америчког народа, законским мјерама подведу под кривична дјела.

Зашто? Па, као што рекох, не може се успоставити тоталитаризам Званичне истине док год игдје може да се чује и Права истина. И не може се осигурати трајност Званичне истине уколико се Права истина не демонизује и закатанчи у букагије једном за свагда.

Оно што не потпадне под кривично дјело, могло би бити урачунато у негативан друштвени кредит, као у Кини, који ће у датом тренутку кључно утицати на подобност при запошљавању, упису на факултет итд.

Најгласнији ће фасовати кривичне пријаве, они који не прекрше закон биће предмет грађанских тужби или укидања приступа интернету, они кроткији ће се уплашити руље, доксовања и негативног рејтинга због којег се неће моћи запослити. И тако док се сви који говоре Истину не ућуткају по сваком питању које оспорава Право јачега, а онда Званична истина може да одржи параду црних кожних мантила.

Рат је, а саставни дио сваке добре ратне стратегије је уништити комуникационе капацитете непријатеља.

У сусрет тиранији Званичне истине, Техно-картел је већ раније приватизовао слободу говора. Амерички законодавци су одлучно одбили посљедњи покушај Трампа да Техно-картел доведе к познанију права, што значи да су Гугл, Епл, Фејсбук, Твитер и моћници који стоје иза њих већ одавно прејаки за политичке чиниоце који би да их обуздају. А Велика чистка коју гледамо није доказ да се “нешто дешава“, него да се то “нешто“ давно десило. Лов на вјештице је одавно спреман, а ломаче подложене.

Обесплатформљење и уклањање с друштвених мрежа не представљају укидање слободе говора, него рат. Слободу говора ти гарантује држава Уставом, а не приватни предузетник пословним односом у који сте обојица добровољно ушли и добровољно можете из њега изаћи. Ово је прост и довољан закључак, иако са правно-техничког становишта однос Техно-картела и његових корисника стоји на нешто сложенијој основи. Али упроштено сагледавање је потребно и довољно да се схвати да се не ради о правно-техничкој расправи, него о односу носилаца моћи и њихових жртава.

Рат је, а саставни дио сваке добре ратне стратегије је уништити комуникационе капацитете непријатеља.

И док се Антифа и БЛМ скупине, чије је оргијање по америчким градовима само у мају и јуну прошле године произвело 2 милијарде долара материјалне штете, јавно промовишу, док се јавно оглашавају и чак организују немире, нападе и паљевине на друштвеним мрежама, и док их амерички конгресмени, гувернери, градоначелници и активисти јавно подржавају, подстичу их, сликају се с њима и служе се њима да запријете политичким противницима, са истих друштвеним мрежа – а богами ускоро и са других платформи, па и са улица и из својих домова – уклањаће се амерички конзервативци, националисти, патриоте, јер патриотизам је од екстремизма по Званичној истини већ мутирао у расизам, велеиздају и тероризам.

Са становишта Србина, па и Србина који живи у Америци, сажаљевање прогоњених америчких конзервативаца је несувисло и неоправдано, јер и они су, заједно са својим прогресивним савезницима, били егзекутори зала америчког империјализма, али ликовање над њиховом пропашћу је у овом, сасвим новом моменту свјетске историје, уједно и подршка силама Зла које се надвило над читаво човјечанство.