На обиљежавању стогодишњице краја Првог свјетског рата, званична Француска није понизила Републику Србију него Српство. Она је, нимало изненадивши, понизила Србе, оне због којих је њемачки цар грдио бугарског цара послије пробоја Солунског фронта ријечима: “Срамота! Шездесет хиљада Срба је одлучило рат!“

Али српска јавност, која цмиздри и кука на Французе што су Александра Вучића ћушнули у трећи план, у исто вријеме истурајући Хашима Тачија у први, треба да се већ једном опредијели на шта се вријеђа и око чега диже дреку.

Ко сте ви, браћо?

Је ли колонијални намјесник Вучић представник ваше Србије, па га жалите?

Је ли ваша Република Србија настављач тековина славних Солунаца, па вам криво што је Французи нису испоштовали?

Јесте ли ви авнојевски Срби или потомци Солунаца?

И чиме то вас, данашње Србе, може увриједити једна Француска? Шта сте очекивали? Па, Француска је донедавно чинила далеко гора зла Србима од понижавања протоколом.

Србија је Француској и Енглеској у Великом рату послужила као топовско месо. Топовско месо иде у први ред кад се јуриша, не и кад се слави. Чак и да Вучић представља херојску Србију, не би чудило да га данашња Француска набије у зачеље, а да Тачија и Колинду посади међу пречину.

солунски фронт
Извор: Срби на окуп

Са којег, дакле, становишта цмиздрите?

Са становишта потомака херојске Србије? Немојте, па нисте ни ви ништа организовали да одате почаст херојским прецима. Гдје су поворке српских родољуба, гдје је звоњава са цркава, гдје су јавни изливи сјећања, шта ће дјеца упамтити?

Са становишта грађана Републике Србије? Немојте, јер то је кићење туђим перјем. Нема ваша “држава“ никакве везе са отаџбином јунака са Цера, Колубаре и Кајмакчалана. Једна другу нијечу.

Српска Србија, она чији су синови јуначки прегазили Бугаре и трком ослободили отаџбину, не постоји од 1918. године. Њу је издао њен краљ, а онда и његов син, а онда је она издавала Карађорђевиће педесет година, док и Србија и Карађорђевићи нису потпуно изгубили.

Авнојевску Србију, Брозову, на чије се поданичке тековине наставља Република Србија, Французи су третирали како доликује. Како другачије третирати колонију и свог колонијалног намјесника који трчи скуту и кад га храниш и кад га шуташ?

Тачи је истакнут у први план јер империјални подухват којем је он гласноговорник треба истицати и установљавати као легитиман и позитиван. Природа подухвата којему је Вучић гласноговорник је супротна; његов је задатак да Србију осрамоти, ослаби, окилави, прикаже метиљавом, неозбиљном, недораслом, њен народ небитним, неистакнутим, незаслужним, да је свима огади, па се аутори подухвата према њему и односе у складу с тим нацртима. И Тачи и Вучић су њихови, само први јача офанзиву против Срба, а други слаби дефанзиву Српства.

Зато Вучић и није одговорио како би сваки озбиљан представник државе одговорио. Протестом, недоласком, дипломатским скандалом. Ма, не, његово није да се понаша као државник и да као државник представља Србију, него да Србе обмањује и да балави пред камерама продавајући Србима своју издају као врхунско државништво. Е, ко му повјерује, и није за боље од Вучића. Па, зар није константа то што Вучић понижава Србе?

Зато и питам ко сте ви, да би се знало ко је ваш?

Ако је авнојевска Република Србија ваша отаџбина, онда сте добили што заслужујете.

Ако је ваша окупирана српска отаџбина, и Вучић и Тачи и Емануел Макрон представљају окупатора, онда немојте да се снебивате, нити да цмиздрите, него без учешћа државе одајте почаст војсци о којој је славни Макензен слушао у бајкама,  запалите свијећу жртвованом народу, и научите већ једном лекцију о отаџбини “мртвих пред којима су бјежали живи.“

В. Ивковић