Шта се дешава са Доналдом Трампом? Откуд овај заокрет од 180 степени? Је ли се претварао све вријеме или му је Дубинска држава дошла главе?

Чини се да нико ко коментарише догађаје не нуди одговор на ова питања, јер овакав заокрет – америчким жаргоном речено мајка свих упамћених политичких заокрета – оставио је и најупућеније аналитичаре и најсмјелије шпекуланте без ријечи.

Закључак који се може брзоплето донијети је да се из ове перспективе не може одредити ток Трампових мисли и предвидјети даља стратегија. Не зна се којом се логиком међународних односа руководи ни који интереси односе превагу у његовом одлучивању. У томе донекле подсјећа на боље наоружану и опаснију верзију Ким Џонг Уна, којег баш слиједећег можда заспе ракетама.

Док глобалистички медији отворено навијају за ескалације, ратове и крвопролиће, озбиљни аналитичари се фрљају сценаријима и нагађају о разлозима Трамповог заокрета.

bannon-trump-deep-state-8f7c6ced-3430-44f7-8196-33d811ac226a
извор: Rolling Stone

Те уцијењен је, те изгубио је борбу против олигархије и Дубинске државе, њене оперативе, те направио је “дил“, уталио се са глобалистима… Неки чак нагађају да је његова чистка највјернијих сарадника из кампање у ствари дио тихог државног удара који су неоконзервативни генерали у протеклим данима извели. Најрадикалнији је сценарио у ком се Трамп представља као Тројански коњ неоконзервативаца. Нејасно је заштo им је требао Трамп као Тројански коњ да конкурише Клинтоновој која је управо симбол агресивног и ратоборног неоконзерватизма.

Присталице Трампа су подијељених мишљења. Док једни бивају остављени да се смрзну ван круга предсједникове милости, попут Стива Бенона и Мајкла Флина, други, попут блогера Пола Вотсона, су му одлучно окренули леђа. Неки, попут ултранационалисте Ричарда Спенсера, га чак већ називају издајником. Они оптимистични, попут карикатуристе Скота Адамса, се надају да Трамп ипак само игра тзв. четвородимензионални шах са противницима, унутрашњим и вањским. Игра на карту непредвидивости, мисли Адамс, и хвата противнике у раскораку. Алекс Џоунс имплицитно признаје Трампову издају антиглобалистичке идеологије, али је још у фази надања да није све изгубљено.

Конфузија и разочарење америчких националиста је општеприсутно, као и дјетињаста еуфорија међу “јастребовима“ и другим глобалистичким псима рата.

fourpunditsДок се изборна кампања може и подвести под својеврсну игру и безопасну комбинаторику, играње рата џојстиком из Западног крила Бијеле куће подлијеже много вишим и ригорознијим стандардима, те дубљим промишљањима. Четвородимензионали шах у којем Трамп тактизира на неконвенционалан и досад невиђен начин једноставно није реалан сценарио чак ни за тако нетрадиционалног играча као што је Трамп.

Амерички предсједник није неко ко самостално доноси важне одлуке. Он је зависан од машинерије без чијег утицаја и помоћи не може ни функционисати, а камоли доносити судбинске одлуке. Трампове одлуке – или оне за које је одговоран – нису донесене револверашки, него су резултат стратегије вођене конкретним и дугорочним интересима. Превише је старих, дугорочних, стабилних и моћних интереса у врху америчке политике да би се једном предсједнику, ма какав његов темперамент био, допустило рискантно повлачење исхитрених и неконтролисаних потеза ни на домаћој ни на међународној сцени.

Оно што нама изгледа као Трампова брзоплетост и бомбастичност није резултат Трампове ћуди нити преговарачког стила, него је тактички комплекс унутар припремљене стратегије, чак и ако та стратегија није уопште Трампова. Чак и у паници, америчка војно-политичка олигархија не прибјегава нерезонским потезима, а камоли потезима који нису у складу са њеним брижљиво чуваним интересима. Ко мисли да ће амерички генерали ризиковати тројку из контре, тај не зна ништа не само о вјештини побјеђивања него ни о суштини освајачке филозофије онога што зовемо Атлантска империја.

Једино сигурно обећање које Трамп испуњава је оно да ће склапати “дилове“. И овај заокрет је “дил“, само они који ће њиме нешто добити нису исти они којима је Трампова реторика обећавала добит.

(Крај првог дијела. Слиједи: Трампов заокрет: Џеред Кушнер)