Ујдурма око лажираног интервјуа који је за београдски Недељник дао Доналд Трамп је прошла. Недељник је вјероватно имао добру намјеру да стварно предочи српској јавности Трампове ставове и да приграби ексклузиву. Вјеровали су погрешном посреднику, који их је из својих побуда насанкао. О томе треба да мисле уредник Вељко Лалић и екипа и вјероватно и јесу у дубоком размишљању. То није разлог да ми не претпоставимо како би изгледало да је неко српско јавно гласило стварно дошло до Доналда Трампа, републиканског кандидата за предсједника Сједињених држава, да се то гласило зове Србист, и да му је поставило релевантна питања. Разговор би вјероватно текао овако:

 1. Српска јавност је претходних дана била заталасана разговором објављеним с вама који је наводно водио часопис Недељник. Из ваше кампање су негирали да је разговор аутентичан. О чему се радило?

  ДТ: То је на српској јавности да разбистри сама за себе, а на том часопису да објасни својим читаоцима, ако је то читаоцима битно. Ја дајем интервјуе само респектабилним гласилима, као што је Србист. Срамота је то што раде медији, али није неуобичајено. И медији имају власнике, као и хотели, коцкарнице, голф терени, којима сам ја газда. Ја наређујем како ће се понашати запослени у мојим хотелима. Или слушају или траже други посао. Власници медија наређују како ће се понашати уредници које они хљебом хране. Просто к’о пасуљ. Мени и мојој кампањи свашта подмећу, а тај случај са Недељником није ни међу педесет најштетнијих подметања. Ја сам навикао, али се чудим да српска јавност није навикла, јер, колико су ме информисали, њој се деценијама подмећу и много страшније ствари од лажираних новинских сензација.

 2. Па, јесте ли били против бомбардовања Србије или не?

  ДТ: Ја сам амерички патриота и као такав, а и као практичан пословни човјек, мислим да је глупо улазити у ратове из којих америчка нација нема шта да добије. Посебно је глупо и штетно нападати народе који те нису угрозили и који се нису понијели непријатељски. Ја бих се радије договарао, јер и са непријатељем постоји потенцијал за договор, а камоли са неким ко то није. Међутим, Америком је тада, као и данас, владала агресивна коалиција неолибералног олоша и неоконзервативних јастребова који су мислили да је историја завршена, да им је свијет под ногама, те су кренули да газе и пљачкају и кога је требало и кога није требало. А пошто су тако радећи уздрмали равнотежу која је постојала и обрисали под међународним правом, широм свијета су се уздигли и ојачали озбиљни непријатељи Америке. Сад нам се то обија о главу, јер сад су ти исти глобалисти ударили и на амерички народ. И као и против Срба, и против Америке користе радикализоване муслимане.

 3. Изгледа да вас амерички Срби махом подржавају. Колико вам је то битно?

  ДТ: Битно ми је да ме подржава што више Американаца, наравно. Амерички Срби, колико сам информисан, нису велика популација и као заједница немају политичке и гласачке капацитете на које се стратешки мора или може рачунати. Искрено бих волио да могу рачунати на њихову организованост и подршку, посебно у Охају, Пенсилванији и Флориди, гдје кажу да Срба има у релативно битном броју. Знате како је, америчке предсједничке изборе одлучи неколико округа у тзв. државама клацкалицама и ја бих волио да знам да су Американци српског поријекла гласачки чинилац у таквим срединама, али немам доказа да је тако. Стога, драго ми је да чујем да ме подржавају, али стратешки је то углавном небитно, док ме не увјере да су битни.

 4. Мислите ли да вас подржавају великим дијелом зато што не подносе Клинтонове?

  ДТ: Надам се да није само због тога, али увијек ми је драго кад видим некога ко такође мисли да је Хилари Клинтон црни ђаво. Ипак, мислим да ја нудим много више од пуке алтернативе Клинтоновој и њеним газдама. Мислим да Срби цијене мој став према исламском тероризму, јер су га они преживјели. Али чак и ако ће само због ње неки амерички Срби гласати за мене, и то прихватам.

 5. Ако испуните обећање и депортујете масе илегалних усељеника, међу њима ће бити и гомила Срба. Значи ли вам то нешто у контексту овог разговора?

  ДТ: Не значи ми ништа. Зашто би ми то значило ишта? Америка, као и Србија, има потпуно право да своју имиграциону политику креира по својим потребама. Све друго је штетно по друштво. Ако не креираш имиграциону политику према својој потреби, по чијој је креираш? Ипак, мислим да би депортација – како ви кажете – гомиле илегалних усељеника српског поријекла значила много Србији, јер би јој се вратио народ обогаћен америчким искуством, и са хиљадама уштеђених долара у џепу. А колико знам, српској влади су стране инвестиције основа економске политике. Па, ето, нека то буде поклон од Трампове Америке, далеко бољи проспект од ММФ-овог зеленашења.

 6. Мислите ли да сте изгубили много гласача унутар етничких заједница – можда и српске – које су негативно реаговале на пријетње депортацијом њихових сународника који немају дозволу за боравак у САД-у?

  ДТ: Демократе су по одређеним етничким заједницама већ регистровале на хиљаде људи који немају право гласа по америчком Уставу. Али јасно је да за мене неће гласати људи којима амерички Устав и закони представљају проблем. Ја сам кандидат оних других, поштених грађана. Ко себе сматра таквим, неће му бити тешко да гласа за мене без обзира на то што ће неки његов сународник можда бити депортован. С друге стране, неконтролисана имиграција има за посљедицу срозавање цијене рада усљед поплаве тржишта рада јефтином радном снагом. Депортација једног броја учесника на тржишту рада само може дати предност осталима. То су основе економије.

 7. Иако се анти-трамповска реторика проширила и до Србије, а кроз глобалистичке невладине организације и медије у страном власништву, велики дио Срба вас види као контраструју глобалистичком маршу од којег је Србија страдала међу првима и некога ко би се могао договарати, па чак и удружити са Владимиром Путином у заустављању неког долазећег глобалног сукоба. Многе посебно радује осјећај да се Трамп придружио Путину у буђењу прегаженог европског национализма и суверенизма. Да ли су у праву?

  ДТ: Владимир Путин је озбиљан владар који зна и штити интересе Русије, а са таквима се лако договорити јер се полази са јасних преговарачких позиција. Америка и Русија су традиционално супротстављени, и у Америци и Европи постоје чиниоци који гурају у сукоб. Хилари Клинтон и читав кабал који стоји иза ње су најопаснији ратни хушкачи и профитери. Одговорне вође, што и Путин и ја јесмо, ће се свим силама трудити да до сукоба не дође и да умјесто сукоба, постигнемо договор. Ја нећу попуштати Путину, знам да неће ни он мени, али нећу ни тражити од њега оно што он не може да прихвати. У томе и јесте умјетност преговарања, а ја сам велемајстор преговарања. Што се тиче европског суверенизма, и он се тиче примата интереса уже заједнице у односу на интерес глобалиста. Ако сам ја инспирација некоме у Европи да се окрене свом интересу, драго ми је због тога, јер и ја сам окренут интересима своје земље.

 8. Гдје видите Србију између Америке чији сте ви предсједник и Русије којом влада Путин?

  ДТ: Ако се договорим с Путином, и Србија ће добро проћи, ако схвати и ухвати моменат. Ако не, улетјеће нека друга земља у празан простор и заузеће га. Надам се да је свима јасно да је судбина малих земаља посљедица договора или сукоба између великих интереса. С друге стране, мали народи морају преузети одговорност за себе, јер ко би схватао озбиљно народ који сам своје интересе не схвата озбиљно? Срби су жртве и своје дезоријентисаности и спољне агресије. Сад и амерички народ пролази кроз сличне проблеме и зато ја и имам толику подршку; ја нудим тријежњење и повратак здраворазумском заступању својих интереса. У Србији, међутим, скоро да нема политичара с којима ја као предсједник Америке могу сарађивати и то ће бити проблем. Мислим да и Путин има исти проблем кад се ради о Србима. Има једино тај Додик у Републици Српској, али њега би морали онда пресељавати у Београд, а не знам како би се снашао. Иначе, ја се не могу договарати с људима који не заступају интересе своје земље или су нереални по питању истих. Мислим, могу, али ту ће Срби опет остати доњи, јер ако их не заступају рационални националисти, биће преведени жедни преко воде и намагарчени. Свако ко не зна своје интересе и не бори се за њих остане доњи. А ја ћу бити амерички предсједник, а не српски.

 9. Видјели смо сви да је српски предсједник владе отворено подржао Хилари Клинтон и био награђен тапшањем по рамену од стране њеног мужа Била. Али вас отворено подржава његов сенсеи, да тако кажем, знаменити Војислав Шешељ, антиглобалиста који је побиједио Хашки трибунал и вођа једне од најјачих странака у Србији. Зар се ни са њим на власти не би могли договорити?

  ДТ: Чуо сам за њега. И уживао сам док сам читао “Вашингтонски сексуални манијак Бил Клинтон“. Одлично штиво, много сам сазнао и искористио у кампањи. Поштујем његову жртву и принципијелност. Пратим га на твитеру и на фејсбуку. Редовно се смијем његовим клиповима из Хага. Виспрен је у доскочицама, што подсјећа на мене. Али мало је превише вулгаран за мој укус, поготово према дамама. Ипак, годи ми његова подршка јер сам чуо да је кључно утицао на исход неколико избора у том вашем региону, како га зовете откад су вам укинули Југославију. Можда ми буде нафакали. Што се тиче сарадње, зар он нема само 7 посто подршке народа? Мислим, ја могу сарађивати само с неким кога народ подржава. А Воју и Јадранку ћу позвати код мене и Меланије на Флориду. Меланија прича српски, знате. Има да нам буде феноменално!

(Овај разговор са Трампом није водио нико, али кад могу да измишљају легитимна гласила, може и један блогер да стави Трампу у уста ријечи од којих би он сам неке вјероватно и изговорио, у збиљи или у шали.)