Једна кандидатура у предстојећој трци за предсједника Србије је с неба па у ребра ударила са српске деснице. Из Новог Сада, професор Андреј Фајгељ, националиста и дисидент, објавио је 5. октобра на свом Јутуб каналу да под паролом “Устанак!“ улази у предсједничку изборну кампању. Фајгељови иступи, прогон и пад у немилост колонијалног намјесништва Србије, које отворено и оштро осуђује за издају националних интереса и сарадњу са окупатором, добро су познати српској јавности. Кандидатура за предсједника је, у његовом стилу, одлучан и храбар корак даље.

Фајгеља је кандидовала Српска вертикала, једна од родољубних организација у Србији, многима прилично непозната. За изборну паролу Фајгељ и Вертикала су изабрали поклич: “Устанак!“ Наглашава да неће примати донације, само гласове.

Ексклузивно за Србист, поставио сам кандидату Фајгељу девет питања чији одговори допуњују његову објаву кандидатуре.

 1. Зашто предсједнички избори, а не локални или скупштински?

  АФ: Зато што једино на председничким изборима народ непосредно бира појединца који ће заузети највиши положај у држави. То је јединствена, а можда и последња прилика да народ надмудри евроатлантисте. Замисли ја постанем председник и одбијем да потпишем све оне тоталитарне законе о одузимању деце, вађењу органа итд. које су тако брижљиво припремали. Таман су нам стегнули омчу око врата, а ми је пресечемо.

 2. Зашто Српска вертикала, за коју многи први пут чују, поред толико познатијих родољубивих организација?

  АФ: Искрено, они су ме први питали. Име им је одлично, дубоко, и потпуно се уклапа у идеју устанка. Размишљао сам да наступим потпуно сам, само уз интернет и мегафон, али друштвено организовање је ипак незаобилазно у политичком активизму, иако ја са њим имам лоша искуства. Ипак се трудим да останем мудар и не наступам као слободан стрелац у тимском спорту. Између осталог, потребан је огроман оперативни рад на пријави кандидатуре, који професор и дисидент никако не може сам да изнесе, нпр. прикупљање преко 10.000 потписа. Мене кад би два пута вратили са шалтера у Београду, трећи пут не бих могао да дођем.

  fajgelj4
  извор: Јутуб канал Андреја Фајгеља
 3. Чија подршка на српској политичкој сцени би ти највише значила?

  АФ: До сада сам увек подржавао и чекао друге, трудио се да уважим свачије калкулације. Да сам изашао на прошле изборе вероватно бих таман оборио пар родољубивих странака испод цензуса а овако су у парламенту. Ако они пожеле да врате услугу, то би било коректно, али у сваком случају нећу чекати ни калкулисати. Ближи ми се четрдесета, истиче ми рок од 15 година које сам одлучио да посветим Србији, хапсе ме и прогоне, а и стање у земљи и свету је дошло до крајњих граница, крај циклуса само што није. Време је да свако да све од себе.

 4. Устанак је јака ријеч. Да нећеш престрашити народ који углавном гласа желуцем?

  АФ: Народ гласа желуцем јер је тако научен. Летке са таквим ”желудачним” лекцијама је НАТО избацивао из авиона заједно са бомбама још 1999., а од онда су евроатлантисти и њихове пси-опс јединице преузели контролу над политиком и медијима (шта рећи када је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус главни уредник српских медија), одакле нам неспутано испирају мозак већ 16 година и ефекти су приметни. Међутим, испод те индоктринације ово је и даље народ јунака и домаћина. Ја желим да подсетим на то. У сваком случају, боље је викнути ”пожар” и упозорити људе на време, него се правити фин и пустити их да изгоре.

 5. Народ се жали што једни те исти ликови доминирају политичком сценом деценијама, а кад се појаве нова лица и нове идеје, не вјерује им и опет гласа за старе. Шта му поручујеш као одговор на ову лошу навику?

  АФ: Ја сам годинама веровао у смену генерација и нове људе и много пута сам давао охрабрујуће одговоре на слична питања. Међутим, у међувремену сам се уверио да су нови људи исти као стари. Чак се продају и јефтиније. Зато више не навијам за нове људе већ за боље људе. Праве људе. Ако нема људи, ако смо само желуци и ботови онда и после Вучића долази Вучић.

 6. Може ли се кампања водити само путем интернета?

  АФ: Не може, јер и нови медији су подложни контроли, само још увек далеко мање неко стари. Ево баш ме је данас Фејсбук блокирао, дан након што сам најавио да ћу покренути кампању и да ћу је највише заснивати на интернету. Често сметнемо са ума да су наши мејлови и налози на друштвеним мрежама у ствари власништво прекоатлантских корпоративних гиганата.

 7. Које друштвене скупине би по аутоматизму требало да заокруже Фајгеља?

  АФ: Нек Вучићеви ботови заокружују по аутоматизму, ја тражим људе који мисле својом главом. Свакако да ће међу њима бити оних који су од система страдали или му просто не верују, од младих којима су ово први избори, преко хапшених дисидената до забринутих родитеља.

 8. Чија кандидатура би те обрадовала толико да је подржиш и повучеш своју?

  АФ: Нема повлачења, али кад би се Кустурица кандидовао гласао бих за њега.

 9. Први потез првог дана у предсједничкој столици?

  АФ: Формирање радних тела која би направила пресек стања након 16 година евроатлантске окупације.

С моје стране, могу рећи само сретно и с Божјом помоћи, професоре Фајгељ!

 

—————————————————————————
(Разговор електронском преписком са Андрејом Фајгељом обавио Владан Ивковић, 6. октобра, 2016.)