Портал Порекло већ неколико година представља једно од најважнијих одредишта у мом крстарењу интернетом. Не, ово није плаћена реклама, него похвала групи ентузијаста за области етнологије и генеалогије, укључујући генетску генеалогију, који годинама вриједно и предано истражују и складиште податке о поријеклу српских презимена, породица, обичаја, о ДНК истраживањима итд.

porekloЈа сам заљубљеник у истраживање прошлости, људског искуства, националног искуства, па сам природно заинтересован и за прошлост своје лозе, свога презимена, за своје претке. Није свако, наравно, свјестан да не може бити напретка ни у животу појединца ни у животу заједница без научених лекција из прошлости.

Али, срећом по Српство, нашла се скупина чија дјелатност може да постане Српски етнографски зборник 21. вијека, не само по свом обиму, него и по важности у погледу историјског тренутка у којем је све мање нагласка на познавање прошлости. Овим радом би, иначе, требало да се баве академици САНУ, али ту групу стараца њихова изворна сврха одавно не занима.

Портал Порекло је покренут у фебруару 2012. године од стране групе ентузијаста окупљених у Друштву српских родословаца „Порекло“, са седиштем у Београду.
Осим података о поријеклу и предању многих српских породица, родова, братстава и племена, те етнолошких студија, на Пореклу ћете наћи и Српски ДНК Пројекат, један изванредан научни напор из области генетске генеалогије, још релативно неразвијеног огранка генетике.

Сигурно сте налетјели на новинске чланке у којима се тврди да Срби потичу од Турака, а Хрвати од Срба, или да се неко генетски тестирао и нашао да је 20 посто ово, 50 посто оно, 30 посто нешто треће. Е, ја сам на Пореклу сазнао да су то пресипања из шупљег у празно, илити мамци за вебсајт импресије, кликове и лајкове. Генетска генеалогија не познаје ни Србе ни Хрвате ни Турке као категорије, него дијели појединце у тзв. хапловрсте, према поријеклу и развоју ДНК у Ипсилон-хромозому или митохондријској ДНК. Тако, ја сам тестирањем сазнао да припадам хапловрсти “R1a1a“, другој или трећој најзаступљенијој код Срба, а која доминира код источно-словенских народа и сматра се изворном хапловрстом Аријеваца, боље познатих данас као Индоевропљани. Такође сам сазнао да код Срба доминира хапловрста “I2a“, и то у Источној Херцеговини иhaplogroup_i2a1 преко 60 посто, рецимо, што је импозантно. Хапловрста “I“ је најстарија у Европи. Ако потичете из племена Дробњака, велика је вјероватноћа да припадате хапловрсти “I1“ која је типично норманска. Дакле, могуће је да вучете коријене од Викинга који су освајали јадранску обалу. Ако славите Мратињдан, вјероватно потичете од Саса, средњевијековних рудара које су српски владари доводили због потреба рударске индустрије.

Да не збуњујем…
Посјетите Портал Порекло, нећете се покајати. Поставите питања, прочешљајте већ постављене чланке, изузетно информативне дискусије и коментаре других посјетилаца. Можда вам ваше блиско и далеко поријекло буде мало јасније.